Вицепремиерът поздрави БТС
Вицепремиерът поздрави БТС / МС
Дейността на Българския туристически съюз (БТС) е съсредоточена върху насърчаването на масовия организиран туризъм и е насочена към хора от различни възрасти, които искат да опознаят красотите и богатствата на родината си. Тази цел е в синхрон с политиката на Министерството на туризма - да утвърди България като конкурентна здравословна и сигурна дестинация за четири сезона, предлагаща високо качество на услугите за настаняване и пътешествия. Това се казва в обръщение на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова до общото събрание на БТС, което бе прочетено на форума от заместник-министъра на туризма Любен Кънчев.

Вашата организация, натрупала дългогодишни традиции от създаването си в края на 19-и век и следваща заветите на Алеко Константинов, притежава безценен опит и много знания за по-бързото възстановяване на отрасъла в условия на пандемия от COVID-19, посочва министърът. Безпрецедентната световна криза засегна най-тежко туризма. Правителството на България предприе спешни социално-икономически мерки за преодоляването й и за рестарт на туристическата индустрия. Те могат да бъдат реализирани в партньорство между държавата, местната власт, професионалните сдружения и неправителствения сектор.

Убедена съм, че с общи усилия можем да осъществим тези цели. Нека направим така, че достъпът до всички природни и културно-исторически забележителности бъде открит, а хижите заработят така, че да привличат още туристи. Това е възможност повече деца и младежи да бъдат по-често сред природата, да се закаляват и спортуват, опознавайки в същото време своята държава. Така не само ще стимулираме вътрешния туризъм, но ще възпитаме информирана, здрава и патриотично настроена нация, подчертава още вицепремиерът Николова в приветствието си.

Форумът бе открит от председателя на организацията доц. д-р Венци Росманов, който благодари за активното партньорство с Министерството на туризма и връчи на институцията чрез зам.-министър Кънчев плакет на БТС по повод 125 години организирано туристическо движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов.

Сред участниците в събитието бяха членовете на Управителния съвет на сдружението Румен Драганов, проф. Огнян Герджиков, алпинистът Методи Савов и др.