Марияна Николова
Марияна Николова / пресцентър, Министерството на туризма
Според туристическият министър Марияна Николова този инструмент ще съхрани още 11 000 места в следващите месеци
Последните данни за мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват, че чрез нея са запазени повече от 22 хил. работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 места в идващите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000 позиции. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в приветствие към участниците в хотелски форум под мотото „Продължаваме заедно“, съобщиха от Министерството на туризма.

Николова обсъди възможности за насърчаване на пътуванията на туристи от Русия

Факт е, че фалити засега няма, бе категорична вицепремиерът. По думите ѝ анализът на данните показва, че това е една от най-добре работещите мерки, която има точните адресати и постига очакваните цели. До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията (мярката с 290 лв.) са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се в сектора.
 

Марияна Николова
пресцентър, Министерството на туризма


Преди броени дни стана ясно, че България е на 26-о място по заболеваемост от COVID-19 в Европа, информира министърът. Тя уточни още, че здравните власти и техните указания към населението, което в голяма степен отговорно ги изпълнява, не позволяват претоварване на здравната система. Заедно с още три държави сме единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% за новорегистрирани случаи, докато средната в Европа е покачване от плюс 22%. Това е логичен резултат от предприетите от правителството своевременни стъпки за противодействие на коронавируса, коментира министърът.

Николова: Близо 550 хил. българи са посетили Черноморието през лятото

Вицепремиерът припомни, че България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), присъден ни от съобщение на Световния съвет за пътувания и туризъм. Тя допълни още, че той е и едно от най-големите ни конкурентни предимства, които с цената на безкомпромисни усилия трябва да пазим и умело да използваме за привличане на туристи. Нека заедно показваме и спазваме тези наши усилия, защото това е пътят от кризисни мерки да планираме възстановителни такива, посочи министърът.

Организаторите благодариха на министъра Николова за участието във форума и посочиха, че това демонстрира волята на правителството да работи съвместно с бизнеса както за разрешаване на проблемите му, така и в търсене на инициативи, с които да се насърчава устойчивото му развитие.