/ Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Алтай Юксел и Румяна Юксел, ръководство на туроператорска фирма „Аква Тур БГ“ ООД, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Николова: Близо 550 хил. българи са посетили Черноморието през лятото

Компанията работи основно с организиране на пътувания от и до Русия и затова фокус в дискусията бе възможността за насърчаван на посещенията на този пазар.

Пазар Русия е важен за развитието на отрасъла, като се нарежда сред водещите 10 страни, от които годишно България посреща най-много посетители, заяви вицепремиерът. Тя посочи още, че важно условие за увеличаване на броя на пътуванията е издаването на визите.

Мариана Николова: Евтини чадъри и шезлонги и през лято 2021 (ВИДЕО)

"Министерството на туризма съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за отпечатването им", информира министър Николова.

И уточни, че целта е те да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. „last minute” почивки.

Представителите на компанията коментираха, че този въпрос е ключов и по-лесното и бързо издаване ще допринесе много за увеличаване на пътуванията между двете страни.

Николова: Интересът към дестинациите за здравен туризъм е голям

"Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, работим последователно и приоритетно, за да го постигнем и вярвам ще се случи максимално скоро",
каза още вицепремиерът.

Тя представи част от мерките, които правителството предприе за облекчаване на работата на бизнеса и за подпомагането му за преодоляване на последиците от разпространението на коронавирус.  

Николова: Богатото културно наследство е основен мотив туристите да изберат България

Представителите на туроператора поставиха въпроса за качеството на предлаганите туристически услуги и ол инклузив пакетите. Бяха коментирани добри практики при предлагането на ол инклузив системата, както и възможностите да се разработят по-подробни изискванията за предлагането му от местата за настаняване.

Министър Николова обясни, че в момента, със сътрудничеството на професионалните гимназии, се разработва национално меню. "Очакваме по този начин да повишим качеството на услугата и да допринесем за популяризиране на кулинарните богатства на страната", коментира още вицепремиерът.