/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е в Русия за редица срещи и разговори относно възстановяване на авиосъобщенията и облекчения на пътуванията, както и за участие в една от най-големите туристически борси, където България участва с национален щанд от 100 кв.метра.

В Москва Николова и ръководителят на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова ще открият туристическото изложение „Отдых-Leisure 2020“. Освен, че е един от най-големите изложители, тази година България е поканена за участие като страна-партньор на туристическия форум.

Николова ще вземе участие и в Мотивационната сесия „Разговор с лидери. Какъв туризъм искате да видите?“, където е предвидено нейно изказване пред лидерите в туристическия отрасъл на Русия.

По време на работното ѝ посещение са предвидени и поредица от двустранни срещи - с ръководителя на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова, изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите в Русия – АТОР Майя Ломидзе, с президента на Руския съюз на туриндустрията Андрей Игнатев и изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм Михаил Малцев.

В интервю за ТАСС преди ден Марияна Никколова съобщи, че Русия и България водят преговори за възстановяване на полетите между двете страни.

„Въздухоплавателните администрации на двете държави водят оперативна кореспонденция относно съвместните подходи за възстановяването на редовните полети между двете страни. Тук бих искала да изтъкна, че полетите от/до международни летища на територията на Република България не са ограничавани, но съществува временна забрана за влизане на територията на Република България, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването, във връзка с пандемията, за което нашите руски партньори са официално уведомени“, заяви Николова.

Николова отбеляза, че туризмът повече от всеки друг отрасъл е пострадал от суровите ограничения, въведени за да се спре разпространението на пандемията от коронавирус.