/ Министерство на туризма
Над 1,1 млн. туристи са пренощували по Черноморието в периода от 1 юни до 30 август, от които в област Варна са били повече от 278 хил.
"Ключово за бранша в района е да бъдат облекчени условията за пътувания от Русия. Продължават разговорите на дипломатическо ниво, предстои ми и посещение, на което да се дискутира въпросът за възстановяване на посещенията".

Министерство на туризма

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с представители на туристическия сектор в община Бяла, съобщиха от пресцентъра на Минустерство на туризма.

В дискусията участваха кметът на общината инж. Пеньо Ненов, зам.-областният управител на Варна Илиян Карагьозов и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

Марияна Николова: Вътрешният туристически пазар беше подценяван, но има голям потенциал

Представителите на бранша подчертаха, че руският пазар е приоритетен за сектора и трябва да се полагат усилия, за да си върне България позициите на него. Министър Николова информира, че над 1,1 млн. туристи са пренощували по Черноморието в периода от 1 юни до 30 август, от които в област Варна са били повече от 278 хил., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

В този сезон най-много са българските посетители по крайбрежието, като те са 728 хил. от началото на юни до 30 август. От тях 133 хил. са посетили област Варна. Статистиката за съжаление не е на равнищата, които бихме искали, все пак показва, че сезон има, въпреки усложнената епидемична обстановка.

Министерство на туризма

Вицепремиерът подчерта, че анализи на министерството показват, че броят на българите по крайбрежието е напълно съпоставим със същия период на миналата година. За сравнение в периода юни-август 2019 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла в областите с излаз на море са пренощували 636 хил. български туристи.

Трудностите пред международните пътувания, причинени от пандемията, показват колко важен е вътрешният пазар и насърчаването на посещенията на българите, коментира министърът. По думите ѝ през този месец предстоят национални празници, които дават възможност за повече пътувания и очакваме това да доведе до ръст в броя им, което да повлияе положително на общите резултати за летния сезон.

Вицепремиерът припомни всички мерки, които правителството предприе в подкрепа на бранша за преодоляване на последиците от разпространението на коронавируса. Тя отчете, че данните на Агенцията по заетостта показват, че по мярката 60/40 към 19 август в сектор туризъм са одобрени общо 2 358 работодатели за изплащане на компенсации на общо 22 873  работници и служители. Общо утвърдените заявки са над 10 хил. за изплащане на компенсации на 177 хил. работници.

Марияна Николова: От септември започваме да работим за лято 2021 г.

"Относно община Бяла бих искала да отбележа, че районът има потенциал да се утвърждава не само като типична морска дестинация, но и като привлекателно място предлагащо възможност за културно-исторически туризъм", заяви министър Николова. И допълни, че този туристически продукт дава изключителна възможност за привличане на посетители през цялата година, което е водеща цел в моята работа.

По време на разговорите бе поставен въпросът за стопанисването и управлението на апартаментните комплекси и възможностите за въвеждане на повече конкретика в ангажиментите на собственици на апартаменти част от тях. Дискутирана беше темата за категоризацията на къщите и стаите за гости и възможностите за облекчаване на процедурата.

Представителите на бизнеса коментираха, че би имало положителен ефект повишаването на възможностите за участие на общините в международните туристически борси, като част от националните щандове, които Министерството на туризма организира.