/ БГНЕС
„В момента нашите усилия са насочени към обучение на служителите на администрацията по мрежова и информационна сигурност за изграждане и развиване на навици за кибер етика“. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова, която заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова откри 21-ото издание на Националната конференция по електронно управление, предаде БГНЕС.

В откриващата си реч вицепремиерът отбеляза, че от 2018 година България има действащ Закон за киберсигурност, а през миналата година е приета и Наредбата за минималните изисквания за мрежова информационна сигурност, с която е усъвършенствана сигурността. Сформиран е и Съвет по киберсигурност към МС, който ще анализира и тенденциите при кибер заплахите, рисковете и методите за противодействие.

Николова: Сътрудничество между частния и държавния сектор е определящо в противодействието на киберпрестъпленията
 

Националната конференция по електронно управление Марияна Николова Йорданка Фандъкова
БГНЕС


Секторът на дигитализацията е сред приоритетите, затова от тази година е създаден и нов ресор в администрацията на Столична община, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова.
 

Националната конференция по електронно управление Марияна Николова Йорданка Фандъкова
БГНЕС


„Вярвам, че София е на прав път, защото тук са най-добрите експерти в този сектор. Технологичният сектор е най-бързоразвиващият се в града. През последните години близо 86% от ИТ специалистите в България са в столицата. Това създава условие за развитие на всички останали индустрии чрез дигитализация“, заяви Фандъкова.
 

Националната конференция по електронно управление Марияна Николова Йорданка Фандъкова
БГНЕС


Кметът съобщи, че в рамките на следващите няколко месеца ще бъдат пуснати 3 нови електронни услуги – заявление за издаване на разрешение за строеж, искане за разрешение за поставяне, заявяване и получаване на визи по чл. 140 от ЗУТ (определяне начина на застрояване и някои други въпроси по устройство на територията).
БГНЕС