Никола Филчев отрича да е поддържал връзка с Алексей Петров
Никола Филчев отрича да е поддържал връзка с Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Никола Филчев отрича да е поддържал връзка с Алексей Петров
49478
Никола Филчев отрича да е поддържал връзка с Алексей Петров
  • Никола Филчев отрича да е поддържал връзка с Алексей Петров

Никола Филчев отрече да е поддържал връзка с Алексей Петров. Бившият главен прокурор свидетелства по делото „Октопод", по което основен обвиняем е бившият сътрудник на ДАНС. Той застава пред съда по обвинение за изнудване, принуда и разгласяване на държавна тайна. Вчера в отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев бившият депутат от СДС Едвин Сугарев обясни, че ролята на Филчев трябва да бъде търсена в убийствата на ямболската адвокатка Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев. Към защитата на Алексей Петров се присъедини адвокатът лорд Питър Хенри Голдсмит - бивш главен прокурор на Великобритания.

Никога не съм поддържал контакт с Алексей Петров, заяви бившият главен прокурор Никола Филчев на заседание по делото „Октопод". По думите му двамата се видели за първи път през 1999 г., когато ги е запознал бившият главен секретар на МВР Божидар Попов. Срещнали се няколко пъти в столичен ресторант във връзка с имот, който Филчев купувал за майка си. Бившият главен прокурор заяви още, че познава само по име бившия шеф на Национална служба „Сигурност" Атанас Атанасов и няма да го познае, ако го види. Филчев допълни още, че не е знаел, че Петров е работил в НСС.

Бившият депутат от СДС Едвин Сугарев, който от години пише материали срещу Никола Филчев, заяви в отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев, че основание за арест на Филчев несъмнено има. Днес преди началото на заседанието Сугарев коментира, че преди време е говорил с Борис Велчев, който е имал идея да организира задържането на Филчев, но впоследствие се разколебал.