Огнян Герджиков и служебният кабинет
Огнян Герджиков и служебният кабинет / БГНЕС, архив
Служебният кабинет представи подробния доклад за проверката на кабинета "Борисов 2"
Няма драстични нарушения в дейността на министерствата, а при провеждането на обществените поръчки през последните две години са допуснати някои повтарящи се недостатъци, които няма да доведат до отмяна на решенията за тяхното възлагане. Това става ясно от обобщения доклад за проверките на министерствата, разпоредени от служебния премиер Огнян Герджиков.

Герджиков: С уволненията искаме да осветим съмнителни обществени поръчки

Докладът беше публикуван на страницата на правителството, три дни след като лично премиерът обяви, че са констатирани сериозни нарушения при обществените поръчки в повече от половината министерства, а най-много нередности има във военното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура”. За преодоляване на установените недостатъци в доклада са препоръчани административни и организационни мерки.

Какво откри кабинетът при ревизията в министерствата

Не нарушения, а проблеми в изпълнението на конкретни програми в министерствата, са установени в хода на проверката. Например с управлението на програма "Наука и образование" на просветното министерство, която накара бившият министър Меглена Кунева да се оправдава през медиите за предприетите от нея действия, довели до решението на тогавашния зам.-министър и сегашен служебен министър Николай Денков да се оттегли от поста.

Герджиков скри виновните за проблемите с обществените поръчки, смята "Нова република"

Колкото до обществените поръчки, проведени през последните две години, проверките са установили единични случаи на административни и технически пропуски, които няма да доведат до отмяна. Те засягат общо 13 министерства. По-сериозните нарушения са свързани с обявяването на търгове с условия, които дават предимство на определен кандидат и изключват участието на друг. Например изборът на изпълнител, който да поддържа участък от АМ "Хемус", включително осветлението в четирите тунела между София и Велико Търново.

Ненчев: Ревизията на Герджиков е комунистически трик в услуга на БСП
 
Същите нарушения засягат поръчка на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия на прогнозна стойност 625 хил. лв. Забавяне на стартирането на процедурите за обществените поръчки е докладвано за Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и Агенцията по вписванията.

Откриха нередности в над 100 обществени поръчки в Министерство на отбраната

Закъснения при сключване на договори е третият вид нарушения, констатирани в Министерството на околната среда и водите и Агенция Пътна инфраструктура.

За да се ограничат тези случаи на нарушения с обществените поръчки, министрите предлагат мерки като увеличаване броя служители в звена за обществени поръчки, допълнително обучение за тях, изграждане на централизирана уеб платформа, законодателни промени.