Неосигурените трябва да платят до края на престоя си в болница
Неосигурените трябва да платят до края на престоя си в болница / netinfo

Настанените в болница неосигурени лица трябва да платят здравните си осигуровки до края на престоя си в лечебното заведение, за да бъде поето лечението им от касата. Това съобщи директорът на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова. От два месеца и половина неосигурените пациенти се задължават да си плащат здравноосигурителните вноски в първия ден от хоспитализирането си.

Решението на касата пациентите да заплащат вноските си в първия ден от влизането им в болница е взето заради молба на директорите на лечебните заведения, каза Тодорова. Миналата година те съобщаваха, че пациента си изкарва оптималния престой и изчезва от болницата. И те не могат да си получат парите, тъй като се оказва, че той е неосигурен. Затова ще пуснем едно писмо до районните каси, че това нещо трябва да бъде направено до края на престоя, уточни още Тодорова.

Тя коментира, че огромен финансов ресурс ще изтича от страната ни заради лечението на българи в чужбина, защото броят на желаещите да се лекуват извън страната ни се увеличавал. Заради това разрешения ще се издават само на крайно нуждаещи се пациенти, които не могат да получат нужното лечение у нас.