Неизгодни договори за милиони е сключило министерството на Тачева
Неизгодни договори за милиони е сключило министерството на Тачева / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

37 неизгодни договора за строителни дейности за над 350 милиона лева е сключило предишното ръководство на Министерството на правосъдието. Почти всички ще се прекратят поради липса на пари и държавата ще трябва да плати огромни неустойки за тях. Това установи вътрешна проверка на министерството. Три проверки все още не са приключили, съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Досега по договорите са платени едва 16 млн. лв., а оставащите 334 милиона са средства, които министерството не може да си позволи с бюджета си от 170 млн. лв. годишно и те не могат да се платят от следващите три годишни бюджета на министерството. Най-големите нарушения са за строежа на сгради в София и Варна. За сграда на Софийската районна прокуратура и Софийски районен съд е сключен договор за общо 185 млн. лв. с добре познатата от ремонта на столичната Съдебна палата фирма „Енемона", на която авансово са платени 5 250 000 лв. 1 500 000 е струвало само проектирането на тази сграда, като няма одобрен инвестиционен проект и не е включена сумата за събаряне на сградата на ГУСВ, за което впрочем няма и разрешение на МС.

За строежа на Съдебна палата във Варна договорът е за 118 млн. лв. И при двете сгради квадратният метър излиза над 3500 лв. Договорени са изключително неизгодни условия за неустойки. При забавяне на ден министерството трябва да плаща 154 000 лева неустойка за сградата в София и 118 000 лева на ден за сградата във Варна. Ако се наложи да се води съдебно дело за нищожност на договора, министерството трябва да плати около 9 милиона лева държавна такса, обясни заместник-министър Жанета Попова: „Под двата договора стои подписът на предишния министър на правосъдието Миглена Тачева и тя носи пълната отговорност".

За това вече са дисциплинарно уволнени трима служители в министерството - изпълняващият длъжността началник на отдел "Обществени поръчки" Койчо Коев, директорът на финансово-счетоводната дейност към министерството Димитрина Колева и старши експертът в отдел "Обществени поръчки", която е дадена и на прокуратурата за корупция. Министър Маргарита Попова коментира, че „само това министерство е в състояние да закрие държавата".