Не е работа на авиоотряда да следи какво превозва, каза бивш шеф на правителствените полети
Не е работа на авиоотряда да следи какво превозва, каза бивш шеф на правителствените полети / снимка: БГНЕС, архив
Не е работа на авиоотряда да следи какво превозва, каза бивш шеф на правителствените полети
64560
Не е работа на авиоотряда да следи какво превозва, каза бивш шеф на правителствените полети
  • Не е работа на авиоотряда да следи какво превозва, каза бивш шеф на правителствените полети

Не е работа на екипажа на правителствения Авиоотряд 28 да се интересува кой се вози и какво превозва.

Това заяви пред Дарик бившият шеф на правителствените пилоти Цвятко Луканов.

„В отговорностите на отряда не влиза проверката на багажа, не е работа на екипажа да се интересува къде пътуват държавниците", коментира Луканов, който е бил пилот в авиоотряда близо 20 години.

Цвятко Луканов обясни, че Авиоотряд 28 пази пълен архив на всеки полет и там може да се види докъде е летял правителственият самолет и кои са били неговите пътници.

Тази седмица парламентът създаде анкетна комисия, която ще проверява полетите на властта в управлението на ГЕРБ.

В последните две години бяха разгласени случаи, в които с правителствения самолет са пътували и футболни отбори, близки до властта.

Управляващото мнозинство на БСП, ДПС и Атака отказа да се направи същата проверка на полетите на авиотряда и за управлението на тройната коалиция.

По думите на Цвятко Луканов, пилот с дългогодишен стаж в отряда, екипажът не се интересува кой се вози и какъв багаж пренася самолетът.

„Отрядът не може да изпълни какъвто и да е полет, ако няма заявка от дадена институция. Не е в отговорностите на екипажа проверката на багажа, какво съдържа той, какви количества. Не е моя работа да знам по какъв повод пътуват държавниците и делегатите. Работата на пилота е да седи в кабината и да си кара самолета, а не да гледа пътниците какво правят", обясни Луканов.

Утре в първия си парламентарен контрол, премиерът Пламен Орешарски ще отговаря именно на въпрос, свързан с дейността на правителствени авиоотряд.