/ ThinkStock/Getty Images
Не е ясно какво количество майонеза и сладолед, замърсени с фипронил, са изяли българите в последните няколко месеца. Продуктите, които бяха на пазара, са изтеглени от Българската агенция по безопасност на храните. Това стана ясно на пресконференция на Министерството на земеделието, храните и горите, на която министър Румен Порожанов представи приоритетите на ведомството. Преди две седмици стана ясно, че и в България са пристигнали пратки със замърсен с опасното вещество фипронил пакети с яйчен прах. От Агенцията по храните са категорични, че няма опасност за живота и здравето на потребителите. Скандалът с яйцата и фипронилът избухна в началото на месеца и преди две седмици достигна и до България. До момента са открити две пратки с яйчен прах, замърсен с опасното вещество, които са пристигнали у нас от Германия.

Втора партида опасен яйчен прах засечена в България
 
Не е ясно какво количество от замърсената с фипронил майонеза е била консумирана от потребителите, преди да бъде иззета от пазара. Това обясниха заместник-директорът на БАБХ д-р Тодорка Янковска и началникът на кабинета на министъра Атанас Кацарчев:
 
"По отношение на първата партида, все още има неизядени количества, които са възбранени. Има такива, които вече са изядени, нормално е, периодът е твърде дълъг; има такива, които са с изтекъл вече срок на годност, т.е. те няма как да бъдат изядени; има и такива, които са възбранени", посочи Янковска.

Тонове майонеза и сладолед са произведени с опасния яйчен прах
 
"Въпросът е не дали е изядено, а дали е животозастрашаващо. В момента няма животозастрашаващо количество на пазара", допълни от своя страна началникът на кабинета на министъра Атанас Кацарчев.
 
Освен актуалната тема с фипронила и замърсения яйчен прах, от Министерството на земеделието очертаха основните приоритети в работата си. Сред акцентите е успешното усвояване на европейските средства за земеделие по линия на Общата селскостопанска политика.

Яйчен прах с фипронил попадна в България
 
"Само по програмата за развитие на селските райони през тези 100 дни са изплатени близо 250 млн. лева, като това са плащанията по всички вече в ход договори по инвестиционните мерки, млади фермери. Подписани са над 710 договора на стойност около 160 млн. лева", каза ресорният министър Румен Порожанов.
 
От Земеделското министерство припомниха още, че тази година страната ни отбеляза рекорд от жътвата, а добитата пшеница е с изключително високи качества, което е добре както за потребителите, така и за износа на зърно.