/ ThinkStock/Getty Images
Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са били произведени в България с яйчен прах, замърсен с опасния инсектицид фипронил, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. От там посочиха, че „почти цялото количество, което е налично в търговската мрежа” е било изтеглено.

Яйчен прах с фипронил попадна в България

От агенцията подчертаха, че в сладоледите и майонезата, в които е влаган яйченият прах, по рецептурна книжка концентрацията му е много ниска – от 0,9% до 2,9%. Лабораторен анализ ще покаже какво точно количество от суровината има в продуктите. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество.

Има ли опасни яйца на българския пазар?

Още преди седмица от земеделското министерство обяви, че до България е стигнала партида от половин тон жълтък на прах, замърсен с отровата. Агенцията по безопасността на храните установи, че продуктът е бил доставен в един търговски склад, а от там – в две производствени бази. Открити и поставени под възбрана са около 64 кг от суровината.

Скандалът с фипронила тръгна от Западна Европа, като в близо 20 държави се стигна до изтегляне на продукция от пазара. В Холандия, Белгия, Германия и Франция бяха затворени птицеферми.

Скандалът със заразените яйца се разраства в Европа

Фипронил е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация то може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.Симптомите на отравяне с опасния препарат са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.