/ Thinkstock/Getty Images
Българската агенция по безопасност на храните откри при проверка нова партида яйчен жълтък на прах, доставена от Германия.  След направен лабораторен анализ беше установено наличие на фипронил над допустимите нива, съобщиха от агенцията.

Тонове майонеза и сладолед са произведени с опасния яйчен прах

От новата засегната партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е налично и възбранено в склада получател. То е насочено за унищожаване. Вложени в преработка са около 93 кг яйчен жълтък на прах и е произведен около 12 500 кг сладолед. Той също е възбранен и е изтеглен от пазара.

Яйчен прах с фипронил попадна в България
 
Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента се извършват проверки на фермите за добив на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни продукти, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти в страната.

Има ли опасни яйца на българския пазар?

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.
 
БТА