НДСВ за хода „въздържал се”: Знак, че ще играем много важна роля
НДСВ за хода „въздържал се”: Знак, че ще играем много важна роля / netinfo

Втората партия в коалицията НДСВ гласува “въздържал се” при вота на недоверие към правителството като знак за несъгласие със случващото се в МВР.

По-рано днес говорителят на партията Станимир Илчев аргументира това действие на жълтите: “Това е знак за нашето решение да играем много важна роля в процесите и занапред, знак за това, че ние разчитаме с голяма тревога посленията на Европейския съюз, на европейския фактор и на други международни фактори, знак за това, че НДСВ няма намерение да бъде безкритично към сложни ситуации в превителството, в изпълнителната власт, които създават сложна ситуация за страната.”

По думите на Илчев лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски уважава всяко решение на своите депутати, на политическия съвет на партията и го подкрепя, ако е взето според правилата и с достатъчно аргументация. Коалиционните партньори БСП и ДПС също са информирани, посочи той.

От НДСВ отрекоха като спекулациите твърденията за обвързване на днешното им политическо поведение с отказа на премиера да направи смени в правителството. Нямаме драма с нашите министри, каза Станимир Илчев. Той заяви, че никога директно не е искана оставката на вътрешния министър Румен Петков. Следващите си действия жълтите ще предприемат според това доколко съществени или декоративни, доколко бързи или бавни и доколко ефективни или неефективни ще бъдат реформите в МВР. НДСВ повтори, че очаква точно след месец доклад на вътрешния министър пред вътрешната комисия за хода на реформите в системата. Поведението на жълтите днес било знак за намерението да играят и занапред важна роля в процесите у нас и знак, че приемат с голяма тревога критиките от Брюксел.

Лидерът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов декларира, че неговата политическа сила е коректен партньор в коалицията и носи солидарна отговорност в управлението. От ДПС обаче не приеха гласуване „въздържал се” от коалиционния партньор НДСВ. Според Юнал Лютфи, когато една коалиция се строи от трима, подобно поведение е неприемливо. Когато влизаш в една коалиция, трябва да споделяш отговорност и за успехите, и за недотам добрите неща, посочи той.

Професор Огнян Герджиков заяви в предаването „Денят” на Дарик радио, че не се налагат смени на министрите на НДСВ в правителствената коалиция. Той каза това по повод на изявлението на премиера, че започват структурни и персонални промени в правителството.