НДСВ: Кръгла лъжа е, че сме част от задкулисни планове за разваляне на Синята коалиция
НДСВ: Кръгла лъжа е, че сме част от задкулисни планове за разваляне на Синята коалиция / снимка: БГНЕС, архив
НДСВ: Кръгла лъжа е, че сме част от задкулисни планове за разваляне на Синята коалиция
53506
НДСВ: Кръгла лъжа е, че сме част от задкулисни планове за разваляне на Синята коалиция
  • НДСВ: Кръгла лъжа е, че сме част от задкулисни планове за разваляне на Синята коалиция

НДСВ работи за обединение на център-дясното политическо пространство, а не за разединението му, обявиха от жълтата партия. Лидерът й Христина Христова определи пред Дарик като „кръгла лъжа" обвинението на Мартин Димитров, че има план за унищожаването на СДС, който включвал коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ. Христова заяви, че с призива си отпреди дни към сините жълтата партия е била пределно открита и ясна, предлагайки обединение на автентичните партии в дясно и центъра:

Това, което казва Мартин Димитров за някакви задкулисни планове, за някакви заговори, е кръгла лъжа. НДСВ, анализирайки ситуацията в България - финансова, икономическа, социална, политическа, още от предишните местни избори работи за обединяване, за сътрудничество, за партньорство в център-дясното пространство, в това число и СДС, с които сме водили многократни разговори. Аз лично с г-н Мартин Димитров, с други хора от тяхното ръководство, имали сме и съвместни инициативи. На това статукво, което имаме в момента като управление на държавата, трябва да се противопостави силен политически субект и това да бъде обединение от демократични политически партии.

Откъде обаче идва намесата на НДСВ? Доколко и как вашият призив от преди дни СДС да напусне съюза си с Иван Костов може да се разчита като подобна стъпка?

Първо си го обяснявам с политическо късогледство, недалновидност и злонамереност. Макар че всички тези неща са повече в емоционалната сфера. НДСВ и с откритото си писмо до СДС също беше безпределно открита и откровено сложи на масата своите аргументи защо там трябва СДС да се спаси, както се казва. Остава отворена вратата, трябва да се води този диалог, трябва да се преодоляват вождистки и личностни претенции. Партиите в център-дясното пространство не са достатъчно силни, но обединени те стават доста силни.