НДСВ иска Петков да поеме политическата отговорност за кризата в МВР
НДСВ иска Петков да поеме политическата отговорност за кризата в МВР / netinfo

НДСВ настоя вътрешният министър Румен Петков да поеме политическата отговорност за скандалите в МВР и да освободи поста. Това стана ясно от знаковото изказване на лидера на ПГ на жълтите Пламен Моллов, който бе единственият от жълтите депутати, взел думата.

Отговорността за кризата в МВР е политическа и следва да се носи от политическото ръководство, каза Пламен Моллов и разказа виц от трибуната: „Попитали вътрешния министър трябва ли да си подаде оставката, а той отговорил: Не ми харесва въпроса. А можеше да стане така, че отговорът да се хареса на всички”.

Моллов бе категоричен, че НДСВ е платила висока цена от участието си в коалицията и няма да позволи ерозирането на държавата и на доверието на българите и на Брюксел да продължат да се задълбочават: „Защо да гласуваме, че обвързано с престъпността е цялото правителство, например Гергана Грънчарова, Миглена Тачева, Стефан Данаилов? Защо заради няколко бълхи да горим юргана? По-добре е да дезинфекцираме”.

Остра реплика отправи Христо Бисеров от ДПС: „Нека да спрем с това, че понасяме негативи от участието в управлението. Ами да не участваме в управлението тогава.” Защо попречихте тогава да стане двойна коалиция? Ами, за да влезете в тройна коалиция, каза Бисеров.

Че жълтите ще гласуват „въздържал се” пък намекна Огнян Герджиков в кулоарите: „Въпреки че копчето е сиво е достатъчно красноречиво.”

Лидерът на червените депутати Михаил Миков пък отбеляза, че цели три години опозицията и някои медии се интересуват повече от отношенията вътре в тройната коалиция, но изрази увереност, че тя има още ресурс да управлява заедно. Аз съм убеден че и трите партии от тройната коалиция имаме достатъчно политическа зрялост, имаме достатъчно разбиране за солидарност, за лоялност, за отговорност на моменти, и то отговорност не само тогава, когато трябва да се отчитат успехи, а отговорност тогава, когато трябва да се понасят негативи, отбеляза Миков.

Политическият съвет на НДСВ препоръча на жълтите депутати да гласуват „въздържал се” при гласуването на вота на недоверие към кабинета, съобщиха късно в четвъртък от пресцентъра на партията.