Наводнен участък край река Струма, няма опасност от преливане на язовири

Наводнен участък край река Струма, няма опасност от преливане на язовири
Наводнен участък край река Струма, няма опасност от преливане на язовири / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заради снеготопенето и обилните дъждове река Струма преля и подкопа част от брега при петричкото село Генерал Тодоров. Реката е обхванала около 100 декара пасища, но земеделски земи не са засегнати, съобщи кметът на селото, цитиран от БНТ.

От пожарната в Благоевград казаха, че районът около наводнения участък се наблюдава, дигите не са разрушени и към момента няма опасност реката да залее ниви, селскостопански постройки или къщи. В началото на новата седмица разрушеният участък ще започне да се укрепва със скална маса.

За неделя в 8 области в страната е обявен код "оранжево" заради очаквани поройни дъждове. Синоптиците не изключват вероятността от материални щети заради лошото време. В останалата част от страната метеоролозите са обявили "жълт" код заради очакваните обилни валежи. Единствено в областите Видин и Силистра времето ще бъде безопасно.

Нивото на водата в каскадите Доспат - Въча и Доспат е най-критично - между 90 и 95%. Все още обаче има свободен обем, съобщиха от Басейнова дирекция в Пловдив. На два пъти от каскада Въча е освобождаван обем. Заради изпускането е покачено нивото на река Марица. Въпреки това, ситуацията е под контрол и няма опасност от преливания.

Под 90% са достигнатите обеми в язовирите Кърджали, Ивайловград и Студен кладенец. Ново покачване на нивото се очаква на 9 април, за когато е обявен код "жълто" за опасни валежи, уточниха от Басейнова дирекция.

Нивото на река Дунав се понижи в началото на българския участък. При Ново село е отчетен спад от 17 см, водният стоеж е 700 см. При Видин нивото се е понижило с 6 см и днес (6-ти април) е 764 см. В района на Лом е отчетено покачване с 9 см. В останалите хидрометеорологични станции до края на българския участък също се наблюдава покачване на речното ниво. Очаква се водното ниво на река Дунав да продължи да се покачва и през следващата седмица, според прогнозите на Германската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, съобщиха от МОСВ.

В българския участък на река Дунав се очаква водното количество да достигне червения праг (водно количество с повторяемост веднъж на 5 години) в понеделник, 8 април 2013 г., като най-високото водно ниво при Видин - около 680 см, се очаква в сряда, 10 април. Короната на дигата при Видин се достига при водно ниво над 760 см. За средното и долното течение на реката на територията на страната най-високо водно ниво се очаква на 12 април.

Подробна прогноза за времето четете на Vremeto.bg