Очаква се река Дунав да достигне червения праг в понеделник
Очаква се река Дунав да достигне червения праг в понеделник / снимка: DarikNews.bg, архив: Силистра

Очаква се водното ниво на река Дунав да продължи да се покачва и през следващата седмица, според прогнозите на Германската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, съобщиха от МОСВ.

В българския участък на река Дунав се очаква водното количество да достигне червения праг (водно количество с повторяемост веднъж на 5 години) в понеделник, 8 април 2013 г., като най-високото водно ниво при Видин - около 680 см, се очаква в сряда, 10 април. Короната на дигата при Видин се достига при водно ниво над 760 см. За средното и долното течение на реката на територията на страната най-високо водно ниво се очаква на 12 април.

Дунавските диги в района на Видин са във видимо добро състояние според проверки, направени през март от експерти от Басейнова дирекция Дунавски район и експлоатационното дружество - "Напоителни системи" ЕАД.

МОСВ отново информира областните управители и оперативните звена в териториалния обхват на реката - Гражданска защита, Басейновите дирекции и АЕЦ "Козлодуй", с указания да се ускорят действията за оперативна защита при наводнения. Нивото на река Дунав при Калафат (Видин) към днешна дата е 610 см при водно количество 10 690 м3/сек.