Наши моряци прекарвали кокаин от Латинска Америка до Европа
Наши моряци прекарвали кокаин от Латинска Америка до Европа / netinfo
Български моряци са били наемани от наркогрупировки, занимаващи се с трафик на кокаин, за да прекарват стоката с яхти от Латинска Америка до Европа, съобщиха от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

За момента няма данни за големи пратки от кокаин, които да са минавали в последно време през територията на България. От ГДБОП допълниха, че за тази година задържаното количество хероин у нас е 960 килограма.

Директорът на ГДБОП главен комисар Кирил Георгиев посочи още, че в пъти се е увеличило производството на наркотици в Афганистан - това се отразява съответно и на трафика, а главният път, през който минава наркотикът за Западна Европа, е през Иран, Турция, България.

Заместник-директорът на ГДБОП главен комисар Калин Михов посочи, че миналата година производството на опиум в Афганистан е било 60 000 тона, а тази година - 80 000 тона. Според експерти от ГДБОП се наблюдава нова тенденция - лабораториите за производство на хероин да са в самия Афганистан, като досега те бяха в други страни.

Според експертите от ГДБОП балканският път има и разклонения - през Македония, Сърбия, Румъния. Днес приключи двудневната международна среща между експерти на тема "Балканският път на хероина".