водопровод
водопровод / ВИК
Наредба ще урежда реда, условията и предпоставките за упражняване на правата и задълженията на лицата, които изграждат и експлоатират водоснабдителни и канализационни мрежи и съоръжения съгласно Закона за устройство на територията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Проектът на нормативния документ, разработен от министерството, е публикуван за повторно обществено обсъждане. Изискванията за определяне на размерите на сервитутните ивици, разписани в приложенията, са синтезирани и опростени, за да се улесни прилагането им.

НСИ: Общите загуби на вода през 2018 г. са 499 млн. куб. м

С проекта на наредба се регламентира специален режим за упражняване на сервитутите на ВиК проводите и съоръженията извън населените места и селищните образувания. Въвежда се основното правило, че те ще се изграждат въз основа на парцеларни планове за елементите на техническата инфраструктура. Определят се сервитутните ивици, върху които няма да се разрешават строежи и засаждане на трайни насаждения, както и техните размери и разположение.

Уреждат се също редът и условията за определяне на размерите и разположението на сервитутните ивици, когато техният обхват, трасе и граници се променят при реконструкция или основен ремонт на съществуващи ВиК мрежи и съоръжения извън населените места и селищните образувания или при разполагане на допълнителни проводи.

Проектът на наредбата е подготвен в съответствие с промени в Закона за устройство на територията, с които е изменена и допълнена регламентацията на обществените отношения във връзка с изграждането на водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения, и може да бъде намерен на интернет страницата на МРРБ и на Портала за обществени консултации.