/ ThinkStock/Getty Images
Българският футболен съюз с прискърбие съобщава, че тази сутрин на 66-годишна възраст ни напусна бившият президент на централата Христо Данов.

Данов бе един от най-големите радетели за пловдивския спорт и бе начело на БФС по време на емблематичното американско лято през 1994-а, когато националният отбор на България спечели бронзови медали на световното първенство в САЩ. 

Данов бе начело на централата от 1993 до 1995 г., като наследи на поста Валентин Михов. През последните години той твърдеше, че живее с пенсия от 250 лв. и именно бивши футболисти от националния отбор му помагат, след тях Борислав Михайлов, Наско Сираков и други.

Той бе разследван за фалита на Агробизнесбанк и впоследствие оправдан, но винаги е твърдял, че това е бил един много добър проект, който е паднал жертва на голямата криза в края на 90-те години и големите грешки на прехода.

Христо Данов е роден на 1 януари 1954 г. Отиде си от този свят дни преди 17 ноември - датата, на която през 1993 г. България победи Франция на "Парк де Пренс" в Париж и си отвори пътя към Мондиал 94 и паметното американско лято.

През 2007 г. Данов се върна в българския футбол след 12-годишно прекъсване. Зае се с възстановяването на отбора на град Баня, който бе прекратил съществуването си през 2004 г. В същия град изгради оранжерии за краставици, но бизнесът му фалира през 2012 г. 

Поклон пред светлата му памет!