Наложиха парична гаранция от 10 000 лв. на Леков
Наложиха парична гаранция от 10 000 лв. на Леков / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Софийският градски съд/СГС/ наложи мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева на зам.-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта /ДАМС/ Иван Леков. На 23 септември Леков беше задържан от агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" с прокурорско постановление в кабинета му в сградата на агенцията на бул. "В. Левски" и обвинен в търговия с влияние и взимане на подкуп от футболния съдия Христо Ристосков. Според прокуратурата Леков е взел парите в замяна на уреждане на съдийство в международни мачове.

Прокуратурата поиска от съда да бъде определена мярка за неотклонение „задържане под стража”. Причините за това са тежкото престъпление, което Леков е извършил както и вероятността той да извърши повторно такова.

От своя страна защитата подчерта, че единственото доказателство срещу Леков е видеозаписът, представен от Христо Ристосков, от който става ясно, че съдията предава 2000 лева на заместник-председателя на ДАНС. Адвокатите на Леков добавиха, че подзащитният им не може да се укрие, защото заема висок и отговорен пост и има чисто съдебно минало.

Самият Леков каза пред съда, че няма правомощията да урежда съдийство в международни мачове, защото не изпълнява функции, свързани с БФС. Такива правомощия има само УЕФА.

След произнасянето на мярката Иван Леков добави, че парите не са били предназначени за дела, свързани с футбола, а са били заем, който Ристосков е трябвало да върне.

Прокурор Боряна Пецева заяви, че тезата на Леков е измислена, защото той е провел телефонен разговор със съпругата си, в който и е обяснил тя да поддържа версията за заема, в случай, че бъде привикана да даде свидетелски показания.

От прокуратурата добавиха, че ще има и още обвинения срещу Леков, които се базират на показанията на четирима свидетели, които са били разпитани вчера. На излизане от съдебната зала Леков беше категоричен, че не е искал подкуп от Ристосков.

„Сутринта ме извикаха на разпит и следобед ми предявиха мярка за неотклонение. Тази истина, която казах аз, я казах категорично, че няма нищо общо, свързано с футбола”, каза още Леков.