Наказват петима магистрати, контактували с Красьо Черния
Наказват петима магистрати, контактували с Красьо Черния / снимка: Sofia Photo Agency
Наказват петима магистрати, контактували с Красьо Черния
31070
Наказват петима магистрати, контактували с Красьо Черния
  • Наказват петима магистрати, контактували с Красьо Черния

Върховният административен съд потвърди дисциплинарните наказания на петима магистрати, контактували с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Съдът остави без уважение жалбите на Ангел Панков, Милчо Ванев, Пламен Найденов, Генко Драгиев и Даниел Минов. Те бяха уволнени или понижени поредица от нерегламентирани разговори с плевенския бизнесмен, който се разследва за търговия с влияние в съдебната система срещу заплащане.

Ангел Панков е освободен от поста заместник окръжен прокурор на Пазарджик заради проведени 19 входящи и изходящи разговори с Красьо Черния в период, когато Панков е кандидатствал по конкурс за окръжен прокурор на града. 9 от разговорите са били в деня на избора. Съдът приема, че Панков е нарушил виновно Кодекса за етично поведение на българските магистрати и с поведението си е накърнил престижа на съдебната власт. В мотивите на съдебното решение пише: „В обществото е създадено впечатление за наличието на задкулисни уговорки, ходатайства и търговия с влияние, подкопано е доверието в институциите, осъществяващи съдебната власт". Съдът приема, че осъществените контакти между Панков и Георгиев са действия, които водят до отрицателна обществена оценка за професионалния морал на магистрата и по този начин компрометират честта му в обществото.

Съдията от Великотърновския апелативен съд Милчо Ванев е понижен за 2 години за 66 телефонни разговора и 3 съобщения с Красьо Черния по времето, когато кандидатствал за председател на съда.

В мотивите на съдебното решение пише: „С поведението си магистратът е създал впечатление и съмнение за нерегламентирано използване на лични контакти в периода на провеждани избори за административен ръководител".

Съдията от Районен съд - Несебър Пламен Найденов е понижен в ранг за 3 години заради 21 телефонни разговора и 3 съобщения също по време на конкурса за председател на съда в Несебър, в който Найденов е участвал. Найденов е бил избран за председател на съда. „Така осъществените контакти насаждат убеждение в обществото, че изборът на административни ръководители в съдебната власт и кариерното израстване на магистратите, не почива на закона и техните професионални, делови и нравствени качества, а на  лични  връзки", пише в мотивите на съдебното решение.

Съдията във Военен съд - София Генко Драгиев е понижен за 2  години заради 2 лични срещи и 9 телефонни разговора с лицето Красимир Георгиев в периода, когато е кандидатствал за председател на военния съд. Драгиев не е избран на поста. Съдът смята, че комуникацията между двамата се възприема в обществото като корупционна схема за търговия с гласове, формира убеждение за използването на лобизъм и злоупотреба с власт, поставя проблеми с морала и прозрачността в съдебната система.

Бившият председател на Великотърновския окръжен съд Даниел Минов е освободен от длъжност заради 14 телефонни разговора с Красьо Черния и една лична среща с него докато е бил единствен кандидат за втори мандат на председателския пост в съда. Той не е избран, тъй като не е събрал необходимия брой гласове. Контактите между двамата са прекъснати обаче точно в деня, когато бе оповестена публично ролята на Красьо Черния. Съдът е категоричен, че неуместните контакти на магистрата с това уронват доверието в съдебната институция.