Най-вероятно късо съединение е довело до пожара във влака
Най-вероятно късо съединение е довело до пожара във влака / снимка: Вероника Христова, Дарик радио
Най-вероятната причина за пожара в бързия влак София – Кардам е късо съединение в електрическата инсталация на шесто купе в кушет-вагона. Това съобщи заместник-главният прокурор Камен Ситнилски.

Две експертизи са готови – тази на ДОТИ и съдебно-медицинската. Още 28 експертизи се чакат, решаващо ще бъде заключението на пожарно-техническата. След нея ще се вземе решение дали ще се проведе следствен експеримент с друг кушет-вагон, който би дал много отговори, обясни заместник-главният прокурор Ситнилски: „Няма водещи версии, засега имаме най-много данни да обосновем, че най-вероятно пожарът е тръгнал от шесто купе”.

Проверява се и защо е допуснато пожарът да се разпростре. „В БДЖ, която е една много нашироко ползвана, но същевременно и рискова система за транспорт, всичко трябва да бъде техническо изправно. Ако някой наистина е допуснал неизправни вагони, разбира се, че той също ще бъде обект на нашето разследване”, отбеляза Ситнилски.

Прокуратурата ще провери и инцидента в насрещния влак КардамСофия същата нощ, защото „може би част от причините за този инцидент са се съдържали в другия влак".