Надежда Нейнски и Мартин Димитров ще обединяват сините
Надежда Нейнски и Мартин Димитров ще обединяват сините / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Двама бивши председатели на СДС - Надежда Нейнски и Мартин Димитров, създават Национален съюз "Единство" в СДС, който ще работи за обединение на СДС и ДСБ. Това съобщиха двамата на пресконференция. Те са изпратили писмо до ръководствата на двете формации, в което ги призовават да преразгледат всички решения, свързани с разделението, и да започнат преговори за намиране на формулата на единство, съобщава БТА.

Разделението отслабва традиционната десница, оставя ГЕРБ без дясна алтернатива и разчиства терена за партията на Меглена Кунева, посочват Надежда Нейнски и Мартин Димитров и допълват, че това открива пътя на БСП към властта.

Разделението изправя дясномислещите хора пред нелогичен избор, като отново ги принуждава да избират между две части на едно цяло - СДС или ДСБ, пишат двамата бивши лидери. Те вярват, че само създаването на единна формация на традиционната десница, ще я превърне в силен и незаобиколим фактор в следващия парламент и в бъдещото управление на страната.

Надежда Нейнски съобщи, че Съюзът е създаден в Боровец на среща в събота и неделя, където са участвали представители на СДС от почти всички области на страната.

Мартин Димитров посочи, че разделението е било огромна политическа грешка или умишлен опит за политическо убийство на СДС и ДСБ. Създаваме група за натиск в СДС, за да се продължи проектът "Синя коалиция", защото всичко друго ни води към пълно унищожение, каза той. Според него, ако не бъдат взети мерки, България ще осъмне с ляво управление, което ще задълбочи кризата.

Ваньо Шарков, който също беше кандидат за лидер на СДС, посочи, че новата група няма намерение да разделя СДС, а целта й е да работи за единна десница. Той уточни, че писмото е отправено към всички, които участват в момента в Синята коалиция, но първо към основните две политически сили в нея - СДС и ДСБ.

Надежда Нейнски и Мартин Димитров ще обединяват сините
netinfo