/ Снимка: АПИ
Над един милион е-винетки на стойност повече от 74 млн. лв. са продадени от началото на 2020 г., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Пикът е бил на 31 януари, когато са купени близо 96 000 е-винетки, от които 77 000 са годишни. Близо две трети от продадените през 2020 г. са за период от година. За сравнение през 2019 г. най-много винетки са продадени на 1 февруари - 119 000, от които 102 000 са били годишни, посочиха от АПИ.

АПИ: Няма затруднения в продажбата на електронни винетки

В края на януари и в началото на февруари е пикът за подмяна на годишната винетка, тъй като до началото на 2018 г. годишните стикери са били с валидност до 31 януари на следващата година. В сравнение с януари 2019 г., когато беше въведена електронната винетка и продажбите започнаха на 17 декември 2018 г., сега има повишение от 4 млн. лв. в постъпленията, без да е променяна цената на винетките. Един от факторите за това е дисциплиниращият ефект на електронната система за събиране на пътни такси и тол контрола, допълват от агенцията.

Дневни и седмични винетки до въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили

За удобство на потребителите валидността на е-винетката може да бъде проверена на сайта www.bgtoll.bg от бутона "Проверка на винетка", добавят от АПИ.

След началото на автоматичното електронно правоприлагане нарушителите ще бъдат уведомявани за санкциите, които дължат, или от екипите на тол контрола на пътя, или по пощата с електронен фиш, пише още в съобщението.