Над 6 часа продължиха дебатите по вота на недоверие към правителството
Над 6 часа продължиха дебатите по вота на недоверие към правителството / снимка: Sofia Photo Agency
Над 6 часа продължиха дебатите в парламента по внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета за кризата в здравеопазването. Преди края им премиерът Сергей Станишев заяви, че няма хаос и криза в здравеопазването, има проблеми в тази сфера, голяма част от които са унаследени. Гласуването по вота ще бъде в петък.

Министър-председателят обвини правителството на Иван Костов, че е провело шокова реформа, която е струвала много на здравето на българите. Превърнахте лекарите в бюрократи и търговци в една реформа, в която липсва пациентът, каза Сергей Станишев. Той обвини синьото управление за още нещо – че е създало монопол на Здравната каса и Лекарския съюз, управлявани от един и същ политически кръг. Тъкмо затова, подчерта премиерът, това правителство и мнозинство ще прецени внимателно всички рискове при изработването на дългосрочната си здравна стратегия. Според Станишев Българският лекарски съюз е превърнат в стопански субект.

Сред спорните все още въпроси в коалицията премиерът посочи споровете дали да има една или няколко здравни каси, дали да се увеличи здравната вноска и дали да се въведе официално доплащане.

Официално доплащане може да се въвежда само при много ясни критерии за контрол, а не за да се узаконява съществуващата корупция в здравеопазването, каза премиерът Станишев. Той определи като лъжи и клевети изнесените по-рано данни от ДСБ, че здравният министър е изградил частна клиника, като за това дължи средства на държавата и общината във Видин.