Над 5000 тежки катастрофи за  последните 9 месеца, 707 жертви
Над 5000 тежки катастрофи за последните 9 месеца, 707 жертви / БГНЕС
Над 5000 тежки катастрофи за последните 9 месеца, 707 жертви
22508
Над 5000 тежки катастрофи за последните 9 месеца, 707 жертви
  • Над 5000 тежки катастрофи за последните 9 месеца, 707 жертви

Над 5000 тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили за последните девет месеца, като са взели 707 жертви. Това каза главен инспектор към отдел „Пътна полиция" Марин Раковски. Близо 700 по-малко произшествия са станали в сравнение със същия период за изминалата година, а загиналите са 100 души по-малко, каза още той.

Около 70 процента от българските шофьори се определят като разумни и толерантни, но половината водачи посочват именно нетолерантността по пътищата като основна причина за произшествията. Това показват резултатите от изследване на отношението на шофьорите към пътната безопасност. То е реализирано от „Бензиностанции ЕКО" и е първото по рода си у нас. 

Основната причина за произшествията е шофирането с несъобразена висока скорост, каза още Раковски, което е причинило смъртта на половината от загиналите на пътя: „Втората причина е неправилното изпреварване и навлизане в лента за насрещно движение. Неправоспособността е на следващото място".

Едва около 4 процента от произшествията са вследствие на употреба на алкохол, допълни Раковски, а 48 деца до 17-годишна възраст са загиналите на пътя през 9-месечието. 800 000 нарушения са установени от „Пътна полиция", като за тях са съставени 460 000 акта и над 200 000 фиша: „В страната до 30 септември са регистрирани 192 000 моторни превозни средства, с което автомобилният парк достигна цифрата от 3 млн. превозни средства".

Употребата на алкохол е основна причина за произшествията на пътя според анкетираните шофьори в рамките на изследването. Служителите на Пътна полиция обаче са посочили превишената скорост. Това каза Нана Серкеджиева - маркетинг и ПР мениджър на "ЕКО България": „Има съвпадение на мненията, че нарушенията не се санкционират достатъчно. Според шофьорите в нашата анкета увереността, че ще се измъкнат безнаказано при нарушение е причина те да не спазват правилника, а преобладаващото мнение на пътните полицаи е, че те просто не го познават добре".

Изследването е проведено от Market Links, със съдействието на КАТ. В него за първи път се прави съпоставка между гледните точки на шофьори и пътни полицаи.