/ ThinkStock/Getty Images
Около 327 000 хора и семейства ще получат помощи за отопление за предстоящия зимен сезон. В сравнение с миналата година броят им ще се увеличи с над 25 000. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Разширяването на обхвата на програмата за целево енергийно подпомагане на Министерството на труда и социалната политика е в резултат на направените нормативни промени, които улесняват достъпа до подкрепа на хората от уязвимите групи.

320 000 уязвими домакинства получават еднократна помощ от 148 лв. за отопление

Размерът на помощта за отопление за целия предстоящ зимен сезон (1 ноември 2023 г. – 31 март 2024 г.) ще бъде 546,95 лв., което е с 4,47% повече в сравнение с миналата година. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли.

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление. За да не се допусне отпадане от подпомагане, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова издаде заповед за определяне на корекционен коефициент, благодарение на който при преценка на достъпа до подкрепа доходът от пенсии ще бъде намаляван с 12%, с колкото е осъвременяването им.

Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) – лично от заявителя, чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, по реда на Закона за електронното управление – с квалифициран електронен подпис или чрез Системата за сигурно електронно връчване.