Стотици шофьори са хванати да шофират пияни по Коледа, а нарушенията са над 30 000. Това съобщиха от „Пътна полиция” пред NOVA. Над 15 хиляди шофьори са били глобени на място от катаджии, а още толкова тепърва ще получат честитки за превишена скорост.

От 20 до 29 декември пътните полицаи са засекли 340 шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. Близо 6300 са санкционираните за деветте дни заради неправилно паркиране. Глобени са и 1000 пешеходци.

С ръст на броя на загиналите на пътя изпращаме годината, макар че данните още не са окончателни. 

Близо 140 наказателни документа са издадени от пътните полицаи през почивните дни

Загиналите сега са 620 към 29 декември срещу 609 за същия период на 2018-а”, каза инсп. Мария Ботева от „Пътна полиция”.

Тежките сблъсъци също са повече. Основната причина според КАТ остава превишената скорост.
В празничните дни около Коледа 205 камери и целият наличен състав на полицията по пътищата не е стреснал нарушителите.

За да не изпратим и 2020-та година с ръст на смъртността на пътя, от КАТ са начертали мерки. Всички сили и средства са насочени към това да се продължи обезпечаването на пътищата с повече физическо присъствие на полиция”, каза още Ботева.

От неправителствения сектор смятат, че държавата ни вече разполага с достатъчно камери, но не ги използва правилно.

1 загинал и 11 катастрофи през изминалото денонощие

„Това, което трябва да се направи, е да се използват камерите на АПИ ,които са 330. Те съвсем спокойно могат да се използват за контрол на скоростта , както и за контрол на средна скорост”, поясни Владимир Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи.

Експертите по пътна безопасност искат и увеличение на часовете по кормуване. А от КАТ планират през следващата година и засилен контрол над уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти. Целият наличен състав от пътни полицаи ще регулира движението около Нова година. 
NOVA