Над 1700 полицаи ще охраняват изборите в столицата
Над 1700 полицаи ще охраняват изборите в столицата / снимка: Sofia Photo Agency

Над 1700 полицаи ще се включат в охраната на изборния ден в столицата, съобщиха от МВР. От полицията допълват, че ще бъде засилено полицейското присъствие в общините където има данни за това, че на първия тур на изборите е имало покупка на гласове.

От всички служители на реда, които ще са ангажирани с охраната на изборния ден, 1344 ще са униформени, а останалите - оперативни. От МВР допълват, че във всичките районни избирателни комисии, в избирателните секции, в НДК и в сградата на ЦИКМИ вече са направени нужните обследвания за безопасност. Районът около сградата на парламента на площад "Александър Батенберг" ще бъде отцепен. Полиция и жандармерия ще охраняват общините у нас, за които на първия тур на изборите стана ясно, че се купуват най много гласове. Днес звената за издаване на документи за самоличност ще работят с увеличено натоварване - на пълен работен. Създадена е необходимата организация, която ще позволи на гражданите, чиито лични карти и валидни лични (зелени) паспорти са изгубени, откраднати, повредени или унищожени или чиито заявления за издаване на лична карта са в процес на обработка, да упражнят правото си на глас. На всеки, който пожелае това, в зависимост от конкретните възможности ще се ускори издаването на заявената от него лична карта или ще му бъде издадено удостоверение за загубен/откраднат или унищожен документ за самоличност (лична карта или граждански паспорт), което да послужи само пред секционната избирателна комисия в деня на изборите.

Удостоверенията се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност и невъзможност да бъде издадена нова лична карта. За целта до 15 часа днес желаещите трябва да подадат лично молба в СДП/ОДП или РПУ.

От 15 часа до 17 часа пък молби се подават само в СДП/ОДП и всички РПУ при СДП.

От МВР уточняват, че удостоверенията се издават след подаване и регистриране на заявление за издаване на лична карта по постоянен адрес на заявителя. Необходимо е да се има предвид, че удостоверения може да се издават след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.

Удостоверението е с валидност до приключване на изборния ден и се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия.