Над 11 000 българи са получили код за достъп до пациентското си досие
Над 11 000 българи са получили код за достъп до пациентското си досие / снимка: sxc.hu

От 15 април досега над 11 000 здравноосигурени българи са получили уникален код за достъп /УКД/ до персонализираната информационна система /ПИС/ на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това съобщиха от пресслужбата на здравната каса.

Чрез кода се получава електронен достъп до информацията, свързана с извършените за тях медицински дейности и услуги, заплатени от институцията. Достъпът се осъществява чрез кода, който се издава от районните здравноосигурителни каси /РЗОК/. Освен с код, остава и възможността за достъп до ПИС с универсален електронен подпис.

Уникалният код за достъп е персонален, поради което заявленията за неговото издаване се подават лично в РЗОК срещу представяне на документ за самоличност. Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване срещу разписка по образец.

ПИС съхранява информация за извършен избор на личен лекар на всеки гражданин - от 2000 г. до момента, както и за извършените и отчетени за него дейности от личния лекар, лекари-специалисти, болници, лаборатории и аптеки - от 2009 г. до сега. Данните за услуги, ползвани при зъболекар, са въведени от юли 2012 г.