А1, ДСК, "Америка за България" и "Фантастико" дариха огромни средства за болницата
След разгърнатата дарителска кампания за много кратко време даренията за "Александровска болница" надхвърлиха един милион лева.

И тук сред най-големите дарители се открои депутатът Делян Пеевски. Той предостави на лечебното заведение 150 000 лв. за закупуване на медицинска техника и дихателни апарати.

С това даренията от Пеевски заедно с 11-те апарата и консумативи за "Пирогов" надхвърлиха 650 000 лв.

Големите дарители на "Пирогов" в битката с коронавируса: Пеевски, "Америка за България" и "Теленор"


Сред компаниите, които дариха за "Александровска", са още ДСК и пенсионното дружество ДСК-Родина, "Фантастико", предоставили безвъзмездно по 200 000 лв. А1 дари 220 000 лв. Толкова са дарили и от БЕХ. "Белла България" дари 100 000 лв. за закупуване на медицинска апаратура и дихателни апарати.

Сред физическите лица, дарители, са Александър Ангелов - 50 хил. лв., както и Орлин Алексиев - 29 хил. лв. И още много дарители, които се отзоваха на зова за подкрепа на университетската болница.

Всъщност, в цялата страна продължават дарителските кампании за осигуряване на консумативи и защитни средства за болниците и медицинския персонал.

„В събота пристигна едно голямо дарение защитни облекла, а вчера дойде дарението от много голямо количество тестове и всички консумативи, свързани с тях. Това е дарение от г-н Пеевски, народен представител, и стойността му е 300 000 лева. Заявени са и много други физически лица, те ще ги купят и ще дарят предметите, но засега е около 800 000 лева”, съобщи по-рано на редовния брифинг ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Само за часове три жени с кампанията си „България за България" успяха да съберат 222 000 лв. за болница "Александровска". С парите ще бъдат закупени 15 респираторни апарата. Те бяха поръчани, след като бизнесменът Ивайло Пенчев обеща финансова помощ, но под условие. "Алекандровска" го отказа по морални съображения.

„Дарителите са над 1500. Застанаха зад каузата абсолютно всякакви хора и компании. Има дарения от 5 до 3000 евро. Като в кампанията се включиха и две големи, двама големи корпоративни дарители, всеки един от които купиха по един от респираторните апарати”, обясни организаторката на кампанията Кръстина Стефанова по NOVA.

Консумативи и предпазни средства се даряват не само в София. В Пловдив бизнесменът Георги Гергов даде 300 000 лв. за изграждане на лаборатория.