Наблюдавали Борисов заради Живков и Сакскобургготски
Наблюдавали Борисов заради Живков и Сакскобургготски / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Наблюдавали Борисов заради Живков и Сакскобургготски
61098
Наблюдавали Борисов заради Живков и Сакскобургготски
  • Наблюдавали Борисов заради Живков и Сакскобургготски

След като снощи беше оповестено и образуваното срещу Бойко Борисов Дело за оперативно наблюдение, като интересен на службите във връзка с дейността на силовите групировки, премиерът реши да даде обяснение.

Късно снощи на сайта Биволъ бяха публикувани нови документи, според които делото Буда е образувано на 24 февруари 1997. Според министър-председателя делото му е заради това, че е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. А пък делото Буда било образувано заради взривения джип през 1997г. на Цветелина Бориславова.

Борисов определи като естествено да му бъде образувано дело за наблюдение, след като е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски: „Иван Костов и Атанас Атанасов "ги тресеше такава треска дали царят ще се яви на избори или само така ще си идва и ще си ходи, че имаше зверски натиск да разберат за това. Понеже с Киро Радев се познавахме, с покойния Рангел Геровски, в БОП-а тогава работеше като оперативен офицер, бях му ръководител на дипломната работа в пожарната. Познавах тези момчета тогава, търсеха да намерят някакъв контакт, за да разберат, защото аз ги возех - в колата бяхме аз и Тодор Живков, аз и царят, пътуваме с часове, с дни, дали нещо не съм разбрал, дали ще се явява, или не. Викан съм тогава и в ресторант Олимп - най-приятелски, така кажи".

Премиерът обясни още, че на практика делото Буда няма нищо общо с него - през 1997 г., когато е образувано то, е взривен джипът на Цветелина Бориславова. От сайта „Биволъ" обаче напомниха, че предложението за откриване на дело за оперативно наблюдение срещу Бойко Методиев Борисов с псевдоним „Буда" е направено в сектор „Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП на 24 февруари 1997-а, а джипът на Цветелина Бориславова е станал месец по-късно - на 27 март.

„В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов - шеф на фирма "Ипон". И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари - в смисъл и Борисов бил агент", добави още премиерът.

Според Борисов всички документи, които излизат в последните дни за връзките му със силови групировки, са заради спирането на АЕЦ „Белене" и подкрепата на Набуко.

Междувременно главният секретар на ДАНС Младен Георгиев, който се посочва като човека, вербувал Борисов, разпространи изявление до медиите. В него се посочва, че изнесените документи са опит да се злепостави премиерът, МВР, ДАНС и него самият. Според Георгиев е било в интерес на службите да имат контакти с охранителния сектор, а по това време Борисов е ръководител на „Ипон". „Впоследствие в устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП, но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги", посочва още главният секретар на ДАНС.