Н. Василев: България няма достатъчен напредък в борбата с корупцията
Н. Василев: България няма достатъчен напредък в борбата с корупцията / снимка: Sofia Photo Agency
България няма достатъчен напредък в областта на корупцията, това каза в предаването „Седмицата” по Дарик радио Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа. “България има напредък в много области, но относно корупцията предлагам да вярваме на странични източници, а според тях в тази сфера нямаме все още. Не трябва да се живее в Брюксел, за да се види това”, заяви още той.

Едно от предложенията на министър Василев за справяне с корупцията е към министър-председателя да има един служител, или едно звено, което да следи дали поведението и действията на отделни членове на кабинета или други лица, изпълняващи висши длъжности, отговарят на законите или на някои писани или не писани морални норми на поведение.

„Главната функция на това звено е по скоро да анализира и да сигнализира конкретни проблеми, но повече имуществено-финансови или бизнес въпроси. Това е практиката в много страни, включително и в частния сектор”, каза още министър Василев и добави:

Според моите предложения такова лице или звено, което може да бъде и сегашният Главен инспекторат, не е задължително да е някакво ново звено, би следвало да помага на премиера в неговите преценки и информация. Останалото е въпрос на управленски и политически действия. Не си представяйте това звено като ФБР, обаче.

Николай Василев каза още в "Седмицата" по Дарик, че по програма Административен капацитет няма спрени евросредства. „При нас е въпрос на всичко да спасим оперативната програма от всякакви възможни съмнения за злоупотреби”, заяви министър Василев и добави:

Ние сме единствената програма, по която вече са изплатени част от средствата, няколко милиона лева на неправителствените организации по първите процедури, а снощи подписах резултата от първия конкурс за обществените поръчки у нас, за обучението по английски език на стойност около 6 милиона лева за 15 хиляди държавни служители в цялата страна.

Какво обяснение си давате, че другаде ги спряха парите.

Без да имам пълна информация в други програми, предполагам, че е комбинация от съмнения за или реални, или потенциални нередности в някои от тези програми. Затова всички възможно правим, за да докажем, че при нас не може и няма да има нередности.

На въпрос дали споделя политическата оценка на сериозна резервираност на НДСВ към Румен Петков Николай Василев отговори:

Аз съм член на кабинета и не ми е работа да коментирам конкретна ситуация в много различен ресор, но разбира се, в България в момента има известно напрежение, което се надявам да бъде решено и тук най-вече има думата премиерът, който трябва да реши как да се постъпи.

Цялото интервю с Николай Василев четете ТУК