Как от хобито на един човек може да спечели цял двумилионен град? До два месеца София ще посреща и изпраща с нова карта на обществения транспорт, съобщава NOVA.
 
Не става дума за превозен документ, а за упътваща схема – с толкова подробна засега може да се похвали само Брюксел.
 
Името на мъжа, който направи българската столица да изглежда подредена и приветлива като сърцето на Европейския съюз, е Стоян Стоянов. По професия той е геодезист. Освен това той е и любител фотограф, който може да се похвали, че негова снимка е станала популярна не само у нас, но и по света.
 
"Интернет е пълен с информация за населените места, но картата на хартия винаги ще остане модерна", категоричен е Стоянов. По думите му не е шега работа да ориентираш един човек в градската обстановка. Такъв вид карти нямат стандарт, обяснява той.
 
Изработката на картата му отнела четири месеца в Пловдив. Премиерата в София ще е след два месеца. Толкова трябват на Центъра за градска мобилност за превода от български на английски. Еволюцията от настоящите карти на София до тази на Стоян се осъществява с намесата на екипа на кмета на София. ЦГМ е купил файла с прототипа на Стоян. Претенции за популярност авторът няма. Казва лаконично, че нито е издал книга, нито е известен футболист.
 
Снимка на зимен Пловдив - най-красивата в света

Преди две години снимка на Пловдив, направена от Стоян Стоянов, стана известна у нас и по света, след като спечели конкурс на руското издание на "Нешънъл Джиографик".
 
nova.bg