полиция протест София фенове
полиция протест София фенове / БГНЕС
Обучението на полицаите ще бъде приоритет номер едно на МВР, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев пред медиите преди изслушване във временната комисия за фактите около протеста срещу Футболния съюз и употребата на физическа сила от МВР. 
 
Той потвърди, че такива обучения вече се извършват и добави, че обучения ще се правят на всички служители и ще бъдат системни.

„Необходимо е полицаите да са пригодни за действия във всякакви ситуации, така че да могат да отговаря на абсолютно всички процедури, разписани към днешна дата, и които евентуално ще подготвим - за действия при сигнали за различни видове престъпления“, допълни главният секретар на МВР. Живко Коцев обясни, че ще се доразписват указания как да действат полицаите при определени ситуации.

“Ние сме направили много внимателен анализ, оценка на цялостната охрана по време на протестите и установихме, че има пропуск. Затова и сме инициирали промени в регламентираните идентификационни знаци”, заяви още главният секретар.

Вътрешният министър гарантира: Няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни

“Това е наложително, за да може силите и техните ръководители да бъдат по-лесно разпознаваеми”, поясни Живко Коцев.
 
Във връзка със случая от Стара Загора, при който след полицейско преследване почина мъж, Коцев посочи, че очаква максимално скоро да приключват проверките, възложени на Инспектората на МВР и Главна дирекция „Национална полиция“.
 
По отношение на случая с убийството на Кирил Русев отпреди дни, директорът на СДВР Любомир Николов коментира пред журналисти, че част от назначените по случая експертизи са готови, други вероятно ще приключат в кратки срокове. Той уточни, че е ясно какво е оръжието, с което е извършено престъплението. Във връзка с казуса главният секретар на МВР Живко Коцев коментира, че е предмет на изясняване как гранични служители са допуснали лице с лична карта на друг български гражданин да премине границата. Той, припомни, че трима гранични полицаи са временно отстранени от длъжност и тече проверка.
 
Николов добави, че столичната полиция проверява абсолютно всички обстоятелства, свързани с дейността на обвиняемия Петър Александров, дружествата, които управлява, както и спрямо другия обвиняем -Александър Кинов.