/ Пресцентър, МВР
Документите са на английски, турски, немски и български език
Поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата, стартираха от МВР. На български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи.

В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР.

Вече започна раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната - Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост. Листовката има изключително превантивен ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени.
 
Тези листовки имат за цел да информират особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани, че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, поясни Росен Рапчев - главен инспектор в сектор "Контрол на пътното движение".
 
Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани.

Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се придвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран автомобил да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. "Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят на платени паркинги в страната", посочи още Рапчев.
 

По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия, е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата.

Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват с поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции.