МВнР изрази безпокойството си от случващото се в Южна Осетия

МВнР изрази безпокойството си от случващото се в Южна Осетия
МВнР изрази безпокойството си от случващото се в Южна Осетия

Министерството на външните работи на България следи със загриженост изострянето на напрежението в района на конфликта в Южна Осетия. Особено безпокойство предизвикват съобщенията за жертви сред мирното население в района и в самия град Цхинвали. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР Димитър Цанчев по повод изострянето на напрежението и активните военни действия в района на конфликта в Южна Осетия.

МВнР отново декларира заинтересоваността на България от стабилизиране на обстановката и решаване на съществуващия конфликт по мирен път, като апелира към всички въвлечени в конфликта страни да положат усилия за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите.

Българската страна очаква Съветът за сигурност на ООН да изиграе своята роля за спиране на кръвопролитието и разрешаване на проблема в съответствие с нормите на международното право, се посочва в изявлението на говорителя на МВнР.

Като страна-членка на ЕС България би подкрепила една по-активна дипломатическа роля на Съюза за недопускане на по-нататъшна ескалация на напрежението и за решаването на конфликта в района на Южна Осетия.