МОСВ затяга контрола върху питейните язовири
МОСВ затяга контрола върху питейните язовири / netinfo

Проверки на питейните язовири в страната и засилен контрол за използването на водите им само за битови нужди, разпореди министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Целта е да се ограничи разхищението на питейна вода предвид синоптичните прогнози за високи температури и липса на валежи през следващите дни.

Чакъров е разпоредил засиленият контрол върху питейните язовири да продължи до края на лятото, за да не се допускат проблеми с водоснабдяването, съобщиха от министерството. Анализът на експертите от дирекция „Води” във ведомството показва, че нивата на наблюдаваните реки се понижават или засега остават без промяна.

Над средногодишното е река Марица при Пазарджик и Харманли. Маловодие се отчита при реките Вит, Янтра, Провадийска, Врана, Луда Камчия, Ропотамо, Бистрица, Джерман, Пиринска Бистрица и Върбица. Водните количества на наблюдаваните реки в Дунавския водосборен басейн са с около 35 процента, в Беломорски водосборен басейн с около 6 процента, а на черноморски реки с около 75 процента по-малки от тези за месец юни.

Наблюдаваните реки са с около 27 процента по-малък отток от обичайното за месец юни.