Москов потвърди за извадени от позитивния списък лекарства за диабетици
Москов потвърди за извадени от позитивния списък лекарства за диабетици / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов потвърди, че са извадени от позитивния списък лекарства за диабетици.

Да, информацията е вярна, има такова предложение от министерството. Нямаме медицинска причина да поддържаме такъв медикамент от НЗОК, заяви на заседание на Здравна комисия министър Москов. Той бе запитан дали е вярна информацията, че Министерство на здравеопазването е решило да извади от позитивния списък два медикаменти за т.нар. диабетно стъпало, за което бе подаден сигнал от сдружение. Въпросът отправи депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. „Близо 20 000 са хората, които страдат от диабетно стъпало? Вярна ли е тази информация и какво са мотивите”, запита той.

„Надявам се, че въпросът се задава от член на комисията, не от говорител на човека, който продава това лекарство”, отвърна му Москов.

Той коментира и чекирането с лични карти в болниците след като му бе представен казус, че пациенти се чекират с лични карти в болници, престояват 3 дни при предписани общо 7. Тръгват ли като си остават личните карти и се връщат, за да си ги вземат след пет дни.

„Въвеждането на чекиране е опиатът за контрол от страна НЗОК. Проектът се подготвя повече от година, но не е съвършен. Убеден съм, че всяко нещо би могло да бъде фалшифицирано, но това е незаконно”, каза още по темата Москов.

По време на дебатите по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Министерски съвет на второ гласуване, здравният министър посочи, че НЗОК е превърната във функцията на здравната система. „Ролята на НЗОК е да подбира най-добрите параметри и условия. Здравно осигурителната система не е НЗОК”, каза още Москов.

Източник: БГНЕС