Морска почивка за спасителя от АМ Тракия Васко Ристески
Морска почивка за спасителя от АМ Тракия Васко Ристески / снимка: DarikNews.bg, Росица Амелева

Васко Ристески, който спасяваше пострадали от автобуса на магистрала "Тракия", ще почива на морето заедно със семейството си за сметка на община Бургас. По този начин кметството в морския град изразява благодарността си към македонския гражданин, гасил с риск за живота си пожара в обърналия се на 15 юни автобус и извел петима от пътниците в него.

Васко пристигна в Бургас, за да се срещне отново с градоначалника Димитър Николов и да уговорят подробности около предстоящата ваканция. Кметът съобщи, че се обмисля и входирането на докладна в Общинския съвет за удостояването му с награда и обявяването му за почетен гражданин на Бургас.

Сред спасените от 38-годишния мъж беше беше и 18-годишната Милена Димитрова от Бургас. За нея Васко носи специален подарък от съпругата му Фанче от Битоля. Останалите пътници, които все още са в болницата в Пловдив, ще получат от Ристески плюшени сърца и сувенири.

Васко отново си спомни за ужасяващата трагедия на пътя. В злополучната нощ той шофирал ТИР-а си от Битоля за Пловдив, когато бил изпреварен от автобуса на "Ентуртранс". Веднага след като избухнали пламъците, Васко се втурнал със собствения си пожарогасител срещу огъня. Успял да извади петима от автобуса-ковчег.

"Изплаших се, като видях втората експлозия, но после вече мислех само да извадя колкото може повече хора. Виждал съм катастрофи по пътищата, но такава трагедия... Беше много страшно, имаше хора без ръце, без крака, тела на пътя, бяхме в кръв целите. Помагахме, докато дойде полиция и линейките".

Мъжът разказа, че не посмял да се обади на семейството си, за да не ги тревожи. По-късно жена му и трите му деца разбрали от приятели за драмата.

"Аз харесвам България, народа в България и затова искам да имам българско гражданство", каза спасителят, но не уточни дали иска да живее в страната ни.

Кметът на Бургас Димитър Николов обясни, че продължава издирването на другия спасител - мъж от Стара Загора, пристигнал пръв на мястото на катастрофата.

Близките на най-тежко пострадалата Албена Узунова, която е в кома, ще се срещнат в понеделник с кмета на Бургас. Градоначалникът съобщи, че съпругът на Албена е поискал съдействие от общината, а кметството е готово да поеме транспорта до Пловдив и обратно.

Осем души загинаха при тежка катастрофа на магистрала "Тракия" след разклона за Хисаря на 15 юни. Автобус, пътуващ по линията София-Бургас, се удари в крайпътната мантинела, обърна се и се самозапали. Старият автобус е собственост на фирмата "Бургас тур - 90", което го е отдала на фирмата "Ентуртранс", която пък е притежавала лиценза за превоз на пътници, който вече бе отнет тази седмица.

Други новини от Бургас