МОМН настоява за засилване на контрола в студентските общежития
МОМН настоява за засилване на контрола в студентските общежития / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министерството ще настоява за засилване на контрола в студентските общежития
51497
Министерството ще настоява за засилване на контрола в студентските общежития
  • Министерството ще настоява за засилване на контрола в студентските общежития

Държавата се отказа от идеята студентските общежития да преминат под шапката на предприятие, подчинено на образователното министерство. Това съобщи ресорният министър Сергей Игнатов.

В рамките на правомощията си обаче министерството ще настоява за засилване на контрола в общежитията, като наказанията да бъдат по решение на университетите - от изключване от общежитието до пропускане на цял семестър в университета при повторно провинение.

Това, което хората наричат Студентски град, представлява струпване на общежития и на други жилищни сгради на едно място, но в никакъв случай не е университетско градче, категоричен е министър Сергей Игнатов. „Илюзията, че има Студентски град искам да я изчистя от съзнанието на хората. Представете си в Кеймбридж и Оксфорд преди няколко столетия да са се появили там пастири и да са поискали да им върнат пасището. Естествено, че днес няма да има Кеймбридж, няма да има Оксфорд, това ще се случи и при нас”, каза той.

Държавата се отказа от идеята всички общежития да преминат под шапката на предприятие, управлявано от образователното министерство. „На този етап това, което може да изискваме, и то меко, заради автономията, е университетските ръководства да засилят режима в общежитията, което ще рече да не е пожелателен. Примерно при повторно нарушение на правилата от страна на студента, той да бъде отстраняван от общежитието или лишаван от права за един семестър. Това те решават”, обясни още просветният министър.

В момента всеки университет управлява собствените си общежития. Идеята управлението на всички да премине в предприятието „Столове и общежития” към образователното министерство възникна след трагичния случай, при който 19-годишно момче бе наръгано в стаята си в Студентски град.

Тази сутрин образователният министър Сергей Игнатов обеща да обсъди с експерти в министерството възможността децата на миньорите да излязат в извънредна ваканция. До края на деня обаче от просветното министерство не дадоха информация дали темата е дискутирана, има ли решение по въпроса и ще се даде ли извънредна ваканция.