МОМН иска среща с ръководството на Стопанската академия в Свищов
МОМН иска среща с ръководството на Стопанската академия в Свищов / Sofia Photo Agency
Прокуратурата се зае със скандала с ректора на Стопанската академия в Свищов
25332
Прокуратурата се зае със скандала с ректора на Стопанската академия в Свищов
  • Прокуратурата се зае със скандала с ректора на Стопанската академия в Свищов

Образователният министър Сергей Игнатов обяви, че се извършва прокурорска проверка по скандала с ректора на Стопанската академия в Свищов доцент Величко Адамов, за когото се твърди, че е организатор на схема за пране на пари чрез офшорни фирми на братята Красимир и Николай Маринови, по-известни като Маргините, с участието на преподаватели от висшето училище. Игнатов обяви, че няма политически чадър над никого и е дал цялата документация на прокуратурата.

На искането на „Атака" за освобождаване на ректора на висшето училище, министърът отговори, че по закон Общото събрание на Академията трябва да вземе подобно решение, защото висшите училище се ползват с академична автономия. От „Атака" обвиняват Адамов и в това, че е преписвал в научния си труд пред Висшата атестационна комисия за придобиване на степен „доктор на науките".

„В Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) постъпи сигнал-жалба, в който са изложени твърдения за извършени нарушения от страна на ректора, свързани със закона за висшето образование, трудовото законодателство, авторските права и други нормативни актове. Контролът по спазването на трудовото законодателство и правата по интелектуална собственост не е в подведомствеността на министъра на образованието, младежта и науката. От друга страна плагиатството или представянето на чуждо произведение или части от него като свои собствени е сериозно накърняване на правата, свързани с интелектуалната собственост", обясни Игнатов.

Министърът обясни, че „Наказателният кодекс въздига в престъпление някои деяния, свързани с използването на чужд обект на авторско право без необходимото законно съгласие на носителя на съответното право. Установяването на това престъпление, както и реализирането на наказателната отговорност на извършителя е от компетентността на органите на съдебната власт. Във връзка с това нашето министерство предприе следните мерки: извършване на проверка във висшето училище за установяване на изложените в жалбата данни за нарушение на закона за висше образование. Тази сутрин бе проведена среща и с ректора, предстои такава и със Сдружението за европейско качеството във висшето образование. С оглед преодоляване на по-нататъшното разпространяване на отрицателни нагласи и за запазване доброто име на едно от най-старите висши училища, установило и успешно развило в България традициите на висшето образование по икономически специалности, е изпратено писмо за среща-разговор до председателя на общото събрание на Стопанската академия в Свищов".