Молове и големи вериги заплашени от затваряне заради незаконни строежи
Молове и големи вериги заплашени от затваряне заради незаконни строежи / снимка: БГНЕС, архив

Молове и магазини на големите търговски вериги са заплашени от затваряне, заради незаконни надстроявания, пристроявания и преустройства без строителни книжа, видими пукнатини, дефекти и деформации.

Това стана ясно от съобщение на Министерството на инвестиционното проектиране.

От проверените 421 обекта в страната при 26 са установени нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и 51 нарушения на санитарно-хигиенните норми и за пожарна безопасност.

Проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна в края на ноември. Целта й беше в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица Рига, когато при срутване на таван на хипермаркет загинаха 54 души.

След приключването на проверката министър Данов е разпоредил да се предприемат незабавни мерки.

"За сградите, в които са констатирани видими пукнатини, дефекти и деформации незабавно да бъде разпоредено на собствениците им под контрола на общинските администрации да изготвят необходимите конструктивни обследвания", е посочено в съобщението.

Кметът на общината трябва да издаде заповед, с която да задължи собственика в определен срок да предприеме необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване на сградата, се казва още в съобщението.

"Очевидно сградният фонд в страната е проблемен и е наложително проверките да продължат, като обхванат и други обществени обекти с масов достъп на хора", е основният извод на ДНСК.