/ БГНЕС
Вместо него в парламента ще дадат информация вицепремиерите Каракачанов и Захариева
Мнозинството в парламента не прие предложението на БСП за изслушването на премиера Бойко Борисов относно позицията на България за присъдиняването на Северна Македония към Европейския съюз.

Вчера стана ясно, че страната ни няма да подкрепи на този етап преговорната рамка със Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева отбеляза, че България е отворена за преговори и намиране на консенсус, но за целта са необходими компромиси и от двете страни.

Въпреки това днес от левицата поискаха изслушване на премиера Борисов, на което да се обсъдят следващите стъпки в преговорния процес.

Управляващите обаче отхвърлиха това и предложиха на свой ред да бъдат изслушани вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева по същата тема. Депутатите подкрепиха това и изслушването ще се поведе по-късно днес.

Днес пленарното заседание започна със 125 народни представители. 118 от тях се регистрираха в залата, а 7 участваха онлайн, както позволяват новите правила за депутатите, които са с коронавирус или са поставени под карантина. С видеоконферентна връзка се включиха Анна Александрова, Пламен Нунев, Младен Шишков, Ивелина Василева, Георги Колев, Йордан Апостолов, Даниела Димитрова.