/ / iStock/Getty Images
Пролетните месеци в Европа ще донесат по-топло време от средното, без чести нахлувания на студен въздух. От март до юни голяма част от Европа ще бъде засегната от дълги периоди сухо време, но ще има и кратки периоди на нестабилност с чести бури, сочи прогноза, публикувана от световноизвестната метеорологична служба АccuWeather
 
Повечето циклони от Атлантическия океан скоро вече няма да се насочват главно към Обединеното кралство, а коридорът им ще се движи по на север, което позволява да пристигат топли антициклони. През пролетта според АccuWeather най-високото температурно отклонение ще бъде на Пиренеите, в Южна Германия и Южна Британия.
 
В месеца на пролетта с температури от 5 до 25 градуса, по планините - до минус 8

Още през месец май в части от Испания и Португалия ще има реални летни температури, като през повечето дни те ще са средно над 32 градуса по Целзий, а в отделните микролокации могат да измерват температури до 37 градуса по Целзий. Високи температури, доста над 30 градуса през последната част на месец май, могат да бъдат регистрирани от Париж до Берлин, обясни метеорологът на AccuWeather Алан Реперт.

/ iStock/Getty Images

Ранното настъпване на топло време ще увеличи риска от развитие на бури през втората половина на пролетта в цяла Европа. Във Франция, Белгия, Холандия и Северозападна Полша ще има най-голям шанс за силни бури. В същото време ще има повишен риск от суша в Източна Европа.

/ iStock/Getty Images

Единствената част в Европа, където се очакват средни валежи или дори по-силни, са Балканите. Най-неприятната част на пролетта ще бъде първата част, особено през март и април, когато се очаква все по-голям брой средиземноморски циклони.

/ iStock/Getty Images

Въпреки че ще има заплахи от наводнения на местно ниво, дъждът ще бъде добър преди летните месеци, когато има голяма вероятност от продължителна суша, заявяват от AccuWeather. През март в по-високите райони може да има обилен снеговалеж. Пролетният сняг може да причини проблеми с движението по пътищата.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БГНЕС