Митрополит Кирил подал оставка?
Митрополит Кирил подал оставка? / снимка: БГНЕС, архив

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е заявил оставката си в Светия синод, съобщи тази вечер БГНЕС. Като причина той изтъквал недоволство от управлението в Синода.

Агенция „Фокус” обаче публикува информация, че митрополитът не е подавал оставка пред Светия синод на Българската православна църква. Това се казва в официално съобщение на Варненско-Преславската митрополия, получено в агенцията.

От Светия синод до момента не са коментирали случая.

Информацията за оставката идва само ден след като Кирил пристигна на тържествената служба за Никулден във варненския храм „Свети Никола” с нов автомобил „Линкълн MKZ Хибрид”, модел 2012 г. С такава кола се движи президентът на САЩ Барак Обама. Запознати отбелязаха, че втора такава кола в България няма.

Митрополит Кирил заяви, че колата е подарък. „Приятели ми дадоха пари. Те я купиха. Аз не я исках, но те настояваха. Тя е хибрид, и е нов модел. От Америка я донесоха... Аз нищо не съм давал, те ми я дадоха. Митрополията не е дала нито стотинка... Митрополията плаща горивото. Предната кола много гореше - беше „Пежо”, каза още 57-годишният митрополит.

Според запознати автомобилът дори не се предлага в България. В САЩ стартовата цена на автомобила е 35 180 долара. Колата се смята най-екологичният луксозен автомобил в Америка.