Митрополит Амвросий става временен наместник на Русенската епархия
Митрополит Амвросий става временен наместник на Русенската епархия / снимка: БГНЕС
Митрополит Амвросий става временен наместник на Русенската епархия
70461
Митрополит Амвросий става временен наместник на Русенската епархия
  • Митрополит Амвросий става временен наместник на Русенската епархия

Доростолският митрополит Амвросий ще бъде временно управляващ Русенската епархия до избора на нов митрополит, реши Светият Синод. Това се случи след като Негово светейшество българският патриарх Неофит поиска да бъде освободен от управлението на епархията и организацията по предстоящия избор на нов митрополит да бъде поета от наместник.

Русенци останаха без митрополит преди година след като духовният им водач бе избран за патриарх.

Очаква се на 16-и март да се проведе епархийският избор, при който русенските духовници ще излъчат двама кандидати за русенски митрополит. При нормално провеждане на избора и изрядна документация на избраните епископи, седмица по-късно един от тях ще бъде утвърден като новия глава на русенската епархия.

Дотогава Доростолският митрополит Амвросий ще ръководи делата на епархията и ще организира изборите, става ясно от решение на Светия Синод. То бе взето, след като в писмо българският патриарх Неофит поиска да бъде освободен от задълженията си като временно управляващ епархията.

9 ще бъдат епископите в списъка, от който ще бъде посочен духовникът, който ще наследи дядо Неофит. След отпадането на Агатоникийския епископ Борис, на Провадския - Игнатий, както и на Мелнишки епископ Серафим, който бе избран за Неврокопски митрополит, епархийските избиратели в Русе ще избират между Крупнишкия епископ Инокентий, Месемврийския - Иаков, Тивериополския - Тихон, Стобийския - Наум, Величкия - Сионий, Драговитийския - Даниил, Траянополския - Киприян, Браницкия - Григорий, както и Главиницкия епископ Йоан.